Debitare Laser

Debitarea Laser VS Taierea cu Jet de Apa

debitarea cu jet de apa

Debitarea cu laser a devenit una dintre cele mai populare metode de a produce si a personaliza obiecte si piese. Este o modalitate ce a prins notorietate, mai ales odata cu evolutia tehnologica a acesteia, fiind micsorata si adaptata, astfel incat sa poate fi folosita si de utilizatorii casnici.

Insa aceasta nu este singura modalitate de a taia diferite materiale. Pe langa debitarea cu laser, mai exista si taierea cu jet de apa. In acest articol vom prezenta asemanarile si diferentele dintre cele doua.

Ce este debitarea cu laser?

Taierea cu laser este realizata cu ajutorul unui fascicul de lumina, acesta fiind concentrat intr-un singur punct, putand taia diferite materiale precum metalul, lemnul, MDF-ul, acryl-ul si asa mai departe.

Totodata, aceasta masina este folosita si pentru gravare, folosind o putere mai mica, aparatul va marca un text, o imagine sau un simbol pe o suprafata. Laser-ul folosit are o temperatura foarte inalta, fiind capabil sa indeparteze de la suprafata sau sa vaporizeze materialul, lasand in urma design-ul dorit.

In functie de puterea aparatului, anumite materiale pot fi taiate si altele doar gravate. De exemplu, o masina cu o putere de 40 W poate taia hartie, carton sau plastic. Pentru a taia foi de metal subtiri vei avea nevoie de un aparat cu o putere de cel putin 300 W. Cel din urma are un cost destul de ridicat, de aceea in astfel de cazuri este indicat sa apelezi la o firma specializata ce ofera asemenea servicii de debitare laser.

Ce este debitarea cu jet de apa?

Debitarea cu jet de apa este un proces prin care un jet de apa subtire cu o presiune foarte mare este folosit pentru a taia diferite obiecte. De cele mai multe ori, apa este presurizata la maxim 392 Mpa (acest lucru inseamna aproximativ 4000 kgf/ cm2). Cu o asemenea putere, debitarea cu jet de apa are numeroase aplicatii, fiind folosita in realizarea de panouri de gard, piese in constructia auto, aerospatiala si multe altele.

debitarea laser vs taierea cu jet de apa

Debitarea cu laser versus debitarea cu jet de apa

Diferenta dintre cele doua tehnologii este relativ asemanatoare putand amandoua debita perfect anumite materiale, insa jet waterul nu poate debita la fel de multe materiale precum laser cut.
Laser cut poate debita si grava materiale precum hartie, carton si lemn, in schimb water jet nu poate lucra cu aceste materiale fiind permeabile.

Tehnologia water jet este mult mai scumpa decat laser cut si poate fi folosita in general pentru debitarea materialelor precum metalul, plasticul, sticla, fibra de sticla si cauciucul. Laser cut poate face aceleasi debitari doar ca poate suplimenta gama de materiale pe care acesta le poate grava si debita.

Ambele realizeaza taieturi de mare precizie, insa debitarea cu laser are un avantaj major fata de cealalta. Cu o acuratete de aproximativ 1 mm fata de 8 mm a taierii cu apa, debitarea cu laser castiga decisiv in aceasta categorie. Este de retinut faptul ca water jet poate debita materiale cu o grosime mult mai mare decat in cazul unui laser cut, ceea ce va conta foarte mult in functie de piesele pe care doresti sa le faci.

Debitarea cu jet de apa are avantajul ca poate taia aproape orice material, indiferent de grosime fara a-l supune unui tratament termic (acest lucru poate indoi sau slabi anumite materiale) cu o precizie mare.

De asemenea, debitarea cu laser poate taia printr-un numar si mai mare de materiale, cu o viteza si o precizie de neegalat. In categoria materialelor mai subtiri, acesta tehnica este cea mai buna alternativa.

Debitarea cu laser, dar si cea cu jet de apa sunt folosite in diferite sectoare industriale datorita beneficiilor pe care acestea le aduc in procesul de productie. Ambele au avantaje si dezavantaje, insa in functie de nevoile tale, poti alege ceea ce ti se potriveste cel mai bine.