Procesul ambalării și securizării produselor a cunoscut progrese semnificative în ultimii ani, în special datorită automatizării și rafinării liniilor de producție.
Tehnologia laser cut, care vizează folosirea unui laser pentru a tăia ambalaje în forme dorite și a le personaliza în conformitate cu propriile necesități, reprezintă standardul în domeniu în ceea ce privește siguranța, fiabilitatea, calitatea rezultatelor și precizia procesului.
- Debitarea laser si industria de ambalaje
Cunoscută și sub denumirea de tăiere și modelare cu ajutorul laserului, această tehnologie nouă, foarte eficientă, presupune procesul de tăiere a diferitelor materiale (hârtie, carton, metal, lemn, plastic și altele) cu ajutorul unui fascicul concentrat de lumină, adică a laserului.
Acest proces este posibil datorită proprietăților optice ale laserului, folosit pentru a realiza tăieturi precise și curate într-o varietate de materiale folosite.
Fasiculul laserului se concentrează într-un punct la nivel materialului. În punctul respectiv, din cauza mișcării fotonilor, se produce energie termică, generându-se astfel o temperatură deosebit de ridicată care duce la topirea sau vaporizare materialului respectiv.
Manipulându-se laserul, se pot realiza tăieturi în forma dorită, cu precizie maximă, rezultând astfel ambalajul dorit, care este personalizat după bunul plac. Astfel, se pot personaliza cu usurinta ambalaje din cele mai diverse – cutii si recipiente din sticla, carton, metal, plastic si altele.
- Avantajele folosirii tehnologiei laser cut in industria de ambalaje
Tehnologia laser se utilizează pe o gamă variată de materiale, printre care metalul, pielea, sticla și plasticul, lemnul și diferite tipuri de textile.
Prin urmare, are întrebuințare practică și directă în mai multe domenii: producția de automobile, industria producătoare de textile, de prelucrare a metalului, producția de mobilier și în mai multe tipuri de industrii asociate design-ului. Printre avantajele majore ale utilizării tehnologiei laser cut in industria de ambalaje, se numără:
- Personalizarea ambalajelor, cutiilor și produselor de împachetat după propriile așteptări;
- Precizia ridicată și calitatea superioară a tăieturii, ca nu lase urme inestetice pe ambalaje (cutii, recipiente);
- Timpul redus de producție in realizarea ambalajelor;
- Capacitatea de a realiza forme și modele complexe de ambalaje, aliniate dorințelor clientului;
- Unicitatea ambalajului realizat;
- Fiabilitatea și flexibilitatea procesului de producție de ambalaje personalizate;
- Obținerea unui design atractiv pentru produsele comercializate;
- Alternativă sustenabilă, spre deosebire de alte modalități de producție a ambalajelor, relativ mai puțin prietenoase cu mediul înconjurător;
- Obținerea de ambalaje care nu conțin mirosuri reziduale;
- Eliminarea limitărilor și restricțiilor de proiectare, ceea ce maximizează viteza de lansare pe piață a produsului;
- Eliminare diferiților pași de producție care pot presupune cheltuieli suplimentare;
- Reducerea amprentei de carbon in industria de realizare a ambalajelor personalizate;
- Capacitatea de a crea modele complicate, complexe de ambalaje (cutii, recipiente);
- Costuri reduse, cu posibilitatea de a reinventa oricând imaginea produsului comercializat.
Obținerea ambalajelor personalizate folosind facilitățile tehnologiei laser cut este o metodă cu potențial extraordinar pentru eficientizarea lansării pe piață a produselor. În același timp, fiind o tehnologie foarte precisă, se asigură faptul că ambalajele create vor avea design-ul dorit, care să se alinieze nevoilor estetice ale producătorului.