Procesul de tăiere a materialelor a cunoscut în ultimii ani o evoluţie semnificativă datorită tehnologiei de debitare cu laserul. Acesta a devenit un instrument foarte popular în nenumărate industrii, lucru ce se datorează preciziei, versatilităţii de neegalat, dar şi a abilităţii sale de a minimiza risipă de materiale utilizate.
Materialele flexibile sunt la mare căutare în multe sectoare industriale, precum cea auto, medicală, cea de fabricaţie a obiectelor de uz casnic şi aşa mai departe. Din acesta cauză, mulţi antreprenori au început să folosească debitarea cu laser pentru a crea piese din astfel de materiale, fiind considerată ca fiind cea mai bună metodă pentru îndeplinirea acestei acţiuni.
Ce materiale flexibile pot fi debitate cu laserul?
Atunci când vine vorba de materiale flexibile, precizia şi tăieturile curate care se pot realiza cu tehnologia laser îl fac să iasă în evidenţă spre deosebire de metodele tradiţionale de tăiere, cum ar fi cea mecanică. Datorită ablaţiunii ce nu implică contact fizic, riscul de deformare şi uzura este redus substanţial.
Având în vedere aceste lucruri, laser cut este cea mai indicată tehnologie pentru prelucrarea materialelor flexibile şi, deşi numărul acestora este destul de limitat, aplicaţiile pentru ele sunt foarte variate.
Tabla Aluminiu – acest material este bine cunoscut pentru caracteristicile sale fizice excelente, a rezistenţei crescute, dar şi a greutăţii reduse. Datorită acestor factori importanţi, aluminiul este printre cele mai des folosite materiale la nivel industrial.
Tabla Alamă – maleabil şi uşor de îndoit, alamă este un material atractiv care este folosit cu succes în producţia publicitară, obiecte decorative şi aşa mai departe.
Cupru – atunci când are o grosime redusă, cuprul este foarte uşor de îndoit, de aceea va avea nevoie de metode speciale de a fi debitat. Acesta are multe aplicaţii, datorită conductivităţii sale ridicate şi a faptului că nu rugineşte, fiind un material excelent pentru fabricarea de bijuterii şi elemente de design interior.
Acril – un tip de plastic foarte popular, acrilul se bucura de o rezistenţă foarte ridicată. Deşi are o durabilitate crescută, acesta este flexibil şi trebuie debitat cu laserul pentru a evita crăpăturile sau alte deformări supărătoare.
Carton – un alt material flexibil, cartonul se bucura de un cost redus de achiziţie, lucru ce îl face potrivit pentru ambalare, crearea de elemente de promovare şi aşa mai departe. Având în vedere faptul că acesta poate lua uşor foc, va fi necesar ca debitarea să fie îndeplinită cu grijă, respectând paşii indicaţi de către producător şi să se asigure o ventilaţie cât mai bună.
Piele – pielea este foarte flexibilă, fiind des utilizată în realizarea de obiecte de fashion, decor, portofele, curele şi aşa mai departe. Debitarea cu laser poate să taie perfect pielea, fără să lase în urma fibre deteriorate sau deformări.
Debitarea laser a devenit una dintre cele mai populare, dar şi căutate metode de producţie. Datorită beneficiilor pe care le pot aduce întreprinzătorilor, dar şi consumatorilor atunci când vine vorba de tăierea materialelor flexibile şi a multor altora, nu este de mirare faptul că numărul de aplicaţii va creşte substanţial, având astfel posibilitatea de a reduce considerabil costurile de producţie, dar şi de a eficientiza întregul proces de fabricaţie.