Debitare Laser

Procesul de debitare laser

debitare cu laserul

Debitarea cu laser este una dintre cele mai precise si versatile metode de prelucrare a unui numar foarte diversificat de materiale, fiind posibila realizarea de modele si forme cu o complexitate mult mai mare in comparatie cu alte metode clasice.

Cu toate acestea, este indicat sa fie cunoscute toate etapele care au loc in procesul de fabricatie si cum functioneaza aceasta tehnologie, fiind un pas esential ce va creste considerabil sansele de succes.

Taierea cu laser a devenit foarte populara in ultimele decenii datorita preciziei de neegalat, fiind cel mai performant aparat din ziua de azi care poate realiza aproape orice tipar intr-un timp mult mai scurt.

debitare cu laserul

  • Cum functioneaza debitarea cu laser?

In primul rand, va fi necesar sa se cunoasca procedeul prin care se realizeaza taietura astfel incat sa fie selectate materialele potrivite, cat si sa se regleze puterea si viteza de debitare. Taierea cu laser implica utilizarea unui laser de mare putere pentru a putea taia, perfora sau grava cu precizie orice material.

Procesul se bazeaza pe emisia controlata a unui fascicul de lumina concentrat intr-un punct, de regula amplificat prin oglinzi si lentile, fiind directionat pe suprafata de lucru pentru a putea crea si forma modelul dorit.

Control digital

Sistemele de taiere cu laser sunt controlate de un software dedicat, acesta fiind capabil sa ghideze miscarile fasciculului cu o acuratete exceptionala, urmarind de fiecare data instructiunile din fisierul de design digital realizat.

  • Tipuri de procese de taiere cu laser

Vaporizare

Acest procedeu este adesea folosit pentru metale, fasciculul laser incalzind suprafata metalica pana la punctul de vaporizare, creand astfel taietura dorita.

Topire

Materialele precum plasticul sau lemnul se pot debita prin asistenta unui jet de gaz care elimina resturile topite. Fasciculul laser topeste suprafata astfel incat sa lase in urma un design curat si neted, pregatit pentru urmatorul pas de prelucrare.

materiale debitate cu laserul

  • Materiale potrivite pentru taierea cu laser

Gama de materiale este foarte diversificata, fiind necesara ajustarea puterii si a vitezei in functie de materia prima utilizata, de grosimea si densitatea specifica, fiind un pas important ce trebuie realizat pentru a crea un produs finit de calitate. Cele mai populare materiale care se pot debita cu ajutorul laserului sunt urmatoarele:

  • Lemn: placaj, MDF si lemn de esenta tare;
  • Acril: Cunoscut pentru capacitatile sale de taiere si gravare de precizie;
  • Materiale plastice: ABS, PETG, policarbonat si multe altele;
  • Material: piele, pasla, bumbac si textile sintetice;
  • Metale: Desi sunt mai dificile, anumite metale, cum ar fi otelul, aluminiul si alama, pot fi taiate cu laserul.

Tehnologia de debitare laser a transformat definitiv modul de productie in multe sectoare industriale, oferind unui numar tot mai mare de entuziasti si producatori o alternativa de fabricatie mult mai eficienta, dar si mai calitativa.

Oferim servicii de taiere si gravura laser

Cererea de obiecte realizate si debitate cu ajutorul laserului a crescut semnificativ in ultimii ani, fiind cea mai populara metoda de a taia diverse materiale, indiferent de modelul dorit.