Debitare Laser

Mic istoric al debitarii cu laser

istoric debitare laser

Azi, tehnologia cu laser este folosita peste tot – de la proceduri medicale, la case de marcat si procese industriale grele. Dar, in 1960, primul laser functional a fost descris ca fiind o solutie pentru care se cauta o problema.

Cu o gandire creativa, abilitatea de a produce un fascicul de lumina intens si ingust cu o singura orientare s-a dovedit a fi foarte utila.

Multe tipuri de lasere au fost inventate intr-o perioada scurta de timp. Laserele cu fibra optica au fost prima data demonstrate de catre Elias Snitzer, in anul 1961.

Procesul de taiere cu gaz laser, care folosea un amestec de dioxid de carbon, a fost inventat prima data de catre Kumar Patel, in anul 1964, in cadrul Bell Labs. Apoi, a aparut procesul de taiere cu laser cristal, tot la Bell Labs, in anul 1964, dar de aceasta data inventia a fost marcata de catre inginerul J. E. Geusic.

istoric debitare laser

Debitarea cu laser gaz

Istoria debitarii cu gaz laser incepe in anul 1965, cand Western Electric a introdus primul laser de productie, folosind un laser pentru a face gauri in matrite de diamant. Primele experimente de debitare cu laser asistata cu gaz au avut loc in anul 1965. Ideea a venit din partea lui Peter Houldcroft, director stiintific adjunct la Institutul Welding, din Cambridge, Marea Britanie.

Aceste teste foloseau un laser cu gaz CO2 de 300W in Laboratorul de Cercetare Electronica din Harlow. Laserul era destinat aplicatiilor militare, insa apoi a inceput sa fie folosit si pentru aplicatii industriale. Debitarile cu laser au fost efectuate folosind un gaz de asistenta cu oxigen.

Pana la finalul anilor 1960, debitarea cu laser cu gaz se folosea pentru metal, in aplicatii in care laserele cu CO2 nu avusesera succes initial.

Aplicatii pentru laserele cu fibra

A fost nevoie de circa doua decenii de dezvoltare pentru ca primele dispozitive comerciale cu laser cu fibra sa apara pe piata, la finalul anilor 1980.

Azi, ele sunt folosite pentru multe aplicatii, inclusiv taiere, sudare, fabricare aditiva (imprimare 3D), ca senzori etc. Intensitatea fasciculului, durata si puterea de caldura a unui laser cu fibra pot fi controlate la minut, ceea ce inseamna ca acestea se preteaza foarte bine la aplicatii de precizie.

Debitarea cu laser fibra

Fibra este cea mai recenta forma disponibila pentru debitarea cu laser. In 2009, au putut fi gasite pe piata primele echipamente comerciale cu aceasta tehologie. In 2007, Salvagnini, o companie din Italia, a inceput sa investigheze potentialul aplicarii tehnologiei laser cu fibra in debitarea tablei.

Aceasta companie a investit foarte mult in fabricarea echipamentelor de debitare cu laser CO2, dar si-a dat seama ca obtine doar imbunatatiri incrementale de performanta.

Laserul cu fibra L1Xe, care poate sa taie otel cu o grosime de pana la 18 mm, a fost prezentat lumii la expozitia EuroBlech in anul 2008. Salvagnini a livrat primul sau dispozitiv de debitare cu laser cu fibra in martie 2009.

In istoria debitarii cu laser, care este una destul de scurta, s-au facut salturi uriase, iar tehnologia continua sa se dezvolte vertiginos.

Cele mai recente lasere cu fibra pot sa taie otel inoxidabil cu grosime de pana la 100 mm. In plus, daca acum cativa ani aceasta tehnologie de debitare cu laserul era disponibila doar pentru industriile mari, azi ea este accesibila si afacerilor mici, producatorilor mici si chiar pentru acasa.