Gravarea cu laser este un tip special de marcare cu ajutorul laserului, ce produce rezultate similare in comparatie cu metodele traditionale de gravare, dar fara a utiliza cerneluri sau biti care intra in contact cu materialul de suprafata.
In marcarea cu laser, un fascicul laser cu putere redusa se deplaseaza incet peste materialul tinta. Fasciculul decoloreaza usor materialul, creand marcaje permanente cu un contrast ridicat, fara a deteriora sau a compromite integritatea structurala a materialului. Marcarea cu laser se mai numeste colorare cu laser sau marcare intunecata cu laser, denumiri care arata ca materialul nu este afectat de aplicarea marcajului.
Gravura cu laser foloseste insa un fascicul de mare putere pentru a vaporiza suprafata materialului tinta, lasand o cavitate a carei adancime poate varia. Gravura cu laser functioneaza pe o varietate de materiale, inclusiv pe plastic, lemn, aluminiu anodizat, otel inoxidabil si suprafete din sticla.
Gravura cu laser este utila in special pentru marcarea pieselor care vor fi intens utilizate, pentru ca penetrarea adanca a laserului in procesul de gravare asigura marcajul permanent.
Cum functioneaza gravarea cu laser?
Gravura cu laser este o aplicatie care poate fi realizata cu o masina industriala speciala. Masinile cu laser variaza semnificativ in functie de optiunile cu care sunt prevazute. Astfel, exista masini de gravat cu laser CO2 care emit in primul rand raze laser cu putere mica.
De asemenea, exista masinarii cu laser cu fibra de mare putere, proiectate special pentru gravare de volum, intr-un cadru industrial. Apoi, masinariile variaza in functie de chimia specifica pe care o folosesc pentru a crea fasciculul laser.
Cu toate acestea, toate masinile de debitare si gravare laser au trei componente comune:
- laserul propriu zis
- sistemul de control al laserului
- suprafata de marcare.
In afara de acestea, operatorul masinii foloseste un soft special pentru modificarea setarilor dispozitivului de debitare sau gravare. Laserul este directionat pe suprafata materialului.
Aceste setari pot fi utilizate pentru a schimba aplicatia de lucru cu laser. O imagine aleasa pentru gravare pe un anumit material trebuie sa fie produsa de un soft de editare grafica (Adobe Illustrator, Inkscape, Adope Photoshop, AutoCAD – acestea putand produce fisiere vectoriale).
Aceste fisiere vectoriale au o proprietate speciala care le face ideale pentru aplicatia de gravare cu laser. Imaginile din fisierele vectoriale isi pastreaza claritatea si proportiile atunci cand sunt ajustate la orice dimensiune. Astfel, un fisier vector salvat care contine imaginea dorita poate fi incarcat in softul masinariei de gravare cu laser si tradus in date numerice.
Programul propriu al dispozitivului de gravare poate prelua aceste date si le poate utiliza pentru a programa aparatul de control al masinii cu laser, pentru a produce imaginea furnizata folosind laserul.
La nivel conceptual, putem sa ne gandim la masinile de gravat cu laser ca fiind similare cu imprimantele 3D. Ambele masini folosesc modele digitale pentru automatizarea unui proces creativ. Cu toate acestea, in timp ce o imprimanta 3D functioneaza prin imprimarea blocurilor de plastic in modelul programat, masinaria de gravare cu laser foloseste un model programat pentru a indeparta ceva din material – lasand un text gravat sau o imagine pe suprafata.
Aveti o idee sau un proiect ce presupune gravarea cu laser? Noi va putem ajuta cu implementarea.
Va rugam sa ne contacti pentru orice detalii.
Doriti sa aflati mai multe lucruri despre gravarea cu laser? Urmariti blogul nostru in continuare.