Debitare Laser

Cand a fost inventata debitarea cu laserul

Cand a fost inventata debitarea cu laserul

Cand auzim de laser, prima imagine la care ne gandim este din filmele SF de la televizor. Multi oameni au impresia ca acest tip de tehnologie este una noua, insa adevarul este ca a fost inventata acum mai bine de 60 de ani, activand si in prezent in marile fabrici si companii precum cea din industria auto.

Debitarea cu laserul a fost unul dintre pilonii erei noastre moderniste, a provocat un pas major in dezvoltarea industriei, fiind capabil sa efectueze matrite si produse finite de serie sau personalizate.

Laserul a fost schitat in teorie prima data de Albert Einstein care a pus bazele dezvoltarii acestui miracol modern de care ne folosim cu totii astazi.

Parintii laserului care au pus bazele acestei tehnologii au fost Arthur Schawlow si Charles Townes in 1954, acestia inventand “maserul”. Maserul este o amplificare a undelor cu microunde prin stimularea radiatiilor. Cu ajutorul acestei inventii s-a putut dezvolta tehnologia laser cativa ani mai tarziu.

Cand a fost inventata debitarea cu laserul

Theodore Maiman a fost primul inventator al laserului rubin fiind si primul laser optic functional existent. Gordon Gould este considerat inventatorul de drept al acestui tip de laser, insa nu a putut breveta inventia sa, iar cativa ani mai tarziu alte companii au putut inregistra si dezvolta sub patentul lor aceasta tehnologie. De cativa ani aceasta tehnologie a luat cu asalt mai multe nise de activitati fiind raspandite in spitale si chiar in magazine.

Primul laser a fost construit in anul 1960 fiind o revolutie in materie de tehnologie pentru acele timpuri. Cu multa creativitate si cercetare s-a realizat o comprimare a luminii intens propulsate intr-un punct, putand astfel perfora diverse materiale cu o precizie nemaiintalnita in acea perioada.

La un an distanta a inceput dezvoltarea masiva a acestor lasere, ca de exemplu laserul cu fibra optica din 1961, inventatorul fiind Elias Snitzer. Imediat in perioada urmatoare au fost construite si laserele pe gaz si cristal.

Laserele cu gaz

Western Electric a fost prima companie care a dezvoltat taierea cu laser pentru productie. Acest tip de taiere a fost construit in special pentru armata, iar dupa o anumita perioada de timp, a inceput sa se dezvolte aceasta tehnologie in fabrici si uzine pentru realizarea diverselor materii prime pentru uz comercial.

Avand la dispozitie acest aparat, problema debitarii metalului a fost rezolvata mult mai usor, iar productia a fost crescuta datorita vitezei de procesare.

Laser Fibra

Laserul cu fibra a luat avant in anul 1980, dar abia in 2009 ele au fost modernizate si finalizate pentru a le putea aplica in fabricile de productie in serie. Acest tip de laser este adesea folosit in industria metalurgica, putand debita materiale din metal cu grosimi mai mari.

Laserul cu fibra a fost imbunatatit si a fost aplicat si pe imprimantele 3D care pot realiza diferite piese personalizate. Aceasta tehnologie si-a facut aparatia prima data la expozitia EuroBlech din 2008, iar anul urmator a fost vandut primului client.

Concentrarea luminii intr-un punct bine definit al laserului se realizeza prin descarcari electrice intr-un container inchis, iar acesta se reflecta printr-o oglinda catre exterior reusind astfel sa dezvolte o putere necesara pentru a taia diverse materiale.

Debitatea cu laserul a luat cu asalt mariile companii in anul 1998. Tehnologia de debitare cu laserul a avansat in ultimii ani fiind comprimata in dimensiuni si putere pentru micii utilizatori, fiind adesea folosita si pentru a grava diverse obiecte, astfel putand fi personalizate dupa bunul plac al clientului.

Chiar daca acum aceasta tehnologie a luat amploare si este folosita in aproape toate sectoarele industriale, ea este si va ramane o modalitate de debitare eficienta in devoltarea produselor finite sau si ca materii prime pentru diverse proiecte.