Gravarea cu laser a devenit o tehnologie comuna in ziua de azi. Nu cu multa vreme in urma, aceasta era folosita doar la nivel industrial, in sectoare precum cel auto sau aerospatial.
Insa, odata cu cresterea popularitatii acestui aparat, marii producatori au inceput sa prezinte o noua generatie de aparate la dimensiuni mult mai reduse si la un pret convenabil. Astfel incat gravarea a acaparat publicul si imaginatia acestora.
Bineinteles, un aparat de gravare cu laser este o investitie serioasa, indiferent ca ai un business sau pur si simplu doar un hobby. De aceea, este important sa cunosti cat mai multe detalii si informatii inainte sa achizitionezi un astfel de aparat.
Gravarea cu laser este un proces prin care un fascicul de lumina laser este focalizat intr-un punct, cu scopul de a marca materiale precum lemnul, metalul, sticla, plasticul, pielea si asa mai departe, cu o imagine, text sau simboluri. Aparatul foloseste un laser focalizat pentru a produce o cantitate mare de caldura, astfel incat materialul de la suprafata este indepartat pentru a lasa in urma imaginea sau textul dorit.
In functie de material, aparatul foloseste laserul la diferite puteri si distante fata de obiect, pentru a realiza designul proiectat. O distanta prea mare sau o putere mica nu vor putea taia materialul asa cum trebuie, insa prea aproape sau o putere prea mare vor topi sau arde obiectul.
Cat dureaza sa gravezi un obiect cu laserul?
Una dintre cele mai populare intrebari puse la inceput de drum, este cat dureaza gravarea cu laser. Acest lucru depinde in mare masura de puterea masinii, a complexitatii designului, a marimii suprafetei gravate si a tipului de material folosit. In cazul unui design care are o gravura ce necesita umplere, timpul de finalizare va fi mai lung.
Marimea suprafetei este de asemenea un factor important atunci cand vorbim de timp. O suprafata intinsa ce trebuie gravata inseamna ca timpul de finalizare este extins si mai mult.
Adancimea de gravare este in acelasi timp esentiala, deoarece o marcare mai profunda necesita o putere mai mare si un timp mai lung pentru a realiza gravarea.
Nu in ultimul rand, materialul folosit va influenta foarte mult timpul.
De exemplu, gravarea in materiale moi precum plasticul, pielea sau lemnul, vor avea un timp de finalizare mult mai scurt fata de cele mai tari materiale, precum metalele. De exemplu, avem o masina de gravat cu o putere de 100W a laserului. In continuare vom folosi cateva metale pentru a le grava pe o suprafata de 25 x 25 mm.
Astfel avem urmatorii timpi:
- Titanium – 11.1 secunde;
- Aluminiu – 9.6 secunde;
- Zinc – 9.3 secunde;
- Otel inoxidabil – 8 secunde.
Marcarea cu laser poate fi influentata si de culoarea de fundal folosita. In continuare, putem folosi ca exemplu aluminiul, tot pe o suprafata de 25 x 25 mm, cu un laser tot de 100W ca in exemplul de mai sus:
Marcaj intunecat cu un fundal deschis – 9.6 secunde;
Marcaj intunecat fara fundal – 6.3 secunde.
Raspunsul la aceasta intrebare este unul complex, fiind foarte multi factori de luat in considerare.
Acest tip de afacere este una de viitor si se pot realiza diferite obiecte inscriptionate pentru hobbisti sau firme. Marile companii foarte des apeleaza la astfel de marcaje pentru carti de vizita, pliante, pixuri etc., pentru a impresiona si a da o nota de seriozitate si modernism asupra companiei lor.
Astfel, daca te-ai hotarat sa intri in aceasta nisa poti incheia contracte de colaborare pe perioade lungi cu aceste firme, pentru a avea un flux continuu in gravarea diverselor materiale care se cer.