De-a lungul timpului, gravarea cu laser a fost folosita de catre mariile companii, insa datorita progresului tehnologic al acestui tip de aparat, preturile pentru gravarea cu laser au inceput sa scada.
Cat de adanc se poate grava un material cu laserul?
Una dintre cele mai frecvente intrebari legate de gravarea cu laser este cat de adanc se poate realiza aceasta. Exista trei tipuri de gravari cu laser, cu diferite adancimi de marcare. Acestea sunt:
- Marcare cu laser;
- Gravarea cu laser;
- Gravarea cu laser in relief.
Marcarea cu laser
Marcarea cu laser este un proces prin care un fascicul de lumina laser imprima la suprafata unui material simboluri si semne. Acest procedeu este folosit de cele mai multe ori de catre companii pentru a grava diferite semne de branding pe produsele lor precum: numele companiei, coduri QR, sigla companiei si asa mai departe.
Aceasta metoda se diferentiaza prin cateva lucruri de gravarea cu laser:
- Nu este o metoda la fel de raspandita precum gravarea;
- Una dintre denumirile sale este colorarea cu laser, carbonizare pentru inscriptionarea materialelor plastice si recoacere pentru metale;
- Fata de gravarea cu laser, aceasta metoda nu modifica suprafata materialului, doar modifica aspectul prin una din metodele enumerate in punctul anterior.
- Adancimea maxima a marcarii cu laser este de obicei intre 0,001 si 0,002 mm.
Gravarea cu laser in relief
Gravarea in relief, care este asemanatoare cu gravarea cu laser, foloseste un proces prin care, cu ajutorul unui fascicul laser, materialul de la suprafata este topit. Aceasta tehnica foloseste o cantitate insemnata de caldura pentru a topi metalul si a realiza o inscriptionare mai reliefata.
Diferenta dintre gravarea in relief si gravarea cu laser:
- Prima dintre cele doua metode foloseste caldura excesiva pentru a inalta suprafata, astfel creand un simbol texturat, fata de gravare, care distruge materia, sapand in material.
- Diferenta de adancime mai mare intre cele doua.
- Poate fi folosita atat pe metale, cat si pe materiale plastice si ceramice.
- Adancimea maxima a ablatiei cu laser este de mai putin de 0.025 mm.
Pe departe aceasta este cea mai populara metoda atunci cand vorbim de metode de inscriptionare prin laser. Aceasta foloseste un proces prin care un fascicul de lumina laser utilizeaza caldura concentrata pentru a vaporiza materialul, astfel lasand loc unei cavitati, adica a semnelor si simbolurilor dorite.
Adancimea maxima a gravarii cu laser este de aproximativ 0.5 mm, insa in functie de material, aceasta poate sa atinga chiar si 3.15 mm. Gravarea cu laser este o tehnologie care poate fi utilizata pe o gama variata de materiale precum:
Lemn
Este unul dintre cele mai populare si comune materiale folosite, atat pentru cei aflati la inceput, dar si pentru utilizatori experimentati. Lemnul folosit poate fi atat de esenta tare, cat si esenta moale.
Metale
Iata un alt material popular. Aproape toate tipurile de metale pot fi gravate, printre acestea numarandu-se: otelul, aluminiul, aurul, titaniumul, otelul inoxidabil si asa mai departe. Gravarea cu laser este folosita pentru crearea de bijuterii, semne de atentionare, dar si in industriile auto si aerospatiale.
Piele
Si in industria textila este folosita aceasta tehnologie cu succes. Cu ajutorul acestei tehnologii, poti crea produse personalizate precum portofele, coperti de carti, curele, dar si bijuterii precum bratari.
In ultima perioada, din ce in ce mai multe firme mici si chiar persoane, au inceput sa foloseasca acest tip de tehnologie. Indiferent ca folosesti acest aparat pentru afacerea ta sau doar ca hobby, poti fi sigur ca gravarea cu laser este o activitate ce merita atentia.