Debitare Laser

Debitarea laser in industria productiei de dispozitive medicale

Debitare laser productie dispozitive medicale

Debitarea cu laser a devenit una dintre cele mai importante tehnologii de fabricatie, nenumarate industrii adoptand aceasta procedura din cauza faptului ca pot fi taiate cu o precizie foarte mare multe materiale, putand fi utilizate in diverse aplicatii precum constructii, design interior sau in crearea de dispozitive medicale.

Taierea materialelor cu ajutorul laserului se realizeaza prin utilizarea unui fascicul de lumina puternic concentrat intr-un punct, reusind in acest fel sa penetreze aproape orice tip de material. Sistemul este complet automatizat, rezultand de fiecare data o precizie greu de intrecut, mai ales in comparatie cu metodele traditionale.

Este cea mai preferata metoda de personalizare din ziua de astazi, fiind perfecta pentru realizarea pieselor sau componentelor necesare pentru proiectele concepute.

Debitare laser productie dispozitive medicale

Aplicatiile laserului in domeniul medical

  • Aparate medicale

Datorita faptului ca precizia de taiere este una foarte ridicata, acest dispozitiv este folosit in medicina pentru crearea acelor, stenturilor, cateterelor si multe altele care necesita o atentie si o acuratete ce nu poate fi realizata prin alte proceduri.

  • Implanturi

Laserul este folosit si la fabricarea implanturilor dentare, a suruburilor si a placilor osoase, avand un timp mult mai scurt de productie si cu pierderi minime. Acest proces de taiere este unul complex, fiind necesara personalizarea pentru fiecare pacient in parte, insa cu ajutorul softului specializat, proiectul se va realiza mult mai rapid si eficient.

De asemenea, un mare avantaj al laserului este acela ca piesele produse sunt sterile, neavand contact direct cu nicio persoana, fiind necontaminate pe toata perioada procesului.

Avantajele debitarii cu laser in aplicatiile medicale

Datorita acestei tehnologii, multe cadre medicale au incheiat parteneriate cu firme specializate in vederea realizarii anumitor piese necesare pentru interventii atat simple, cat si complexe. Cele mai mari avantaje pentru a externaliza acest proces de fabricatie sunt:

  • Produse debitate cu o precizie superioara;
  • crearea de modele complexe si personalizate;
  • costuri reduse de productie;
  • procesul de creare are o durata de timp mult mai mica decat alte metode traditionale.

Cu toate acestea, procesul de debitare cu ajutorul laserului implica si anumite provocari, necesitand o atentie sporita in functie de materialul folosit. Astfel va trebui reglat aparatul in functie de piesa realizata pentru a nu deteriora termic produsul, fiind necesara ajustarea vitezei, cat si a puterii de taiere.

Debitarea cu laser a devenit o tehnologie foarte comuna in multe industrii, fiind capabila sa creeze diferite componente si produse complexe, al caror forme sunt mult prea dificile pentru a fi realizate prin alte metode. Cu siguranta in viitor aceasta tehnologie se va dezvolta mai mult, crescand in acest fel gama de echipament medicale si nu numai ce pot fi fabricate.