Debitare Laser

Debitare laser hartie – ce trebuie sa stii?

debitare laser hartie

Tehnologia de debitare cu ajutorul laserului s-a dezvoltat semnificativ in ultimii ani, devenind una dintre cele mai importante metode de productie si fabricatie atat pentru companiile mari, dar si pentru cele mici si mijlocii. Si consumatorii au inceput sa folosesasca astfel de device-uri, fiind un hobby complex ce poate veni cu nenumarate recompense.

Numarul de materiale ce pot fi debitate a crescut considerabil, cele mai folosite fiind diferite tipuri de metale (otel inoxidabil, otel carbon, aluminiu), lemn de esentat tare si moale, plastic, textile si asa mai departe.

Insa, un material a carei importanta a sporit este hartia. De cele mai multe ori, hartia poate fi folosita pentru a crea design-uri complexe si unice, insa una dintre cele mai mari intrebari este daca se poate debita fara a o arde. Pentru a realiza aceasta lucrare va fi necesara optimizarea parametrilor intr-un mod cat mai eficient.

debitare laser hartie

Care sunt pasii pe care trebuie sa ii urmezi pentru a debita cu succes hartia?

  • Pregatirea design-ului

Orice lucrare de acest fel incepe cu pregatirea si proiectarea design-ului produsului dorit. Fiind un material subtire si moale, este important ca schitarea sa fie realizata astfel incat sa ai in vedere integritatea structurala, astfel neexistand riscul ca produsul finit sa se rupa prin simpla manipulare.

De asemenea, tot in acest pas trebuie sa setezi si succesiunea taierilor. Mai ales atunci cand lucrezi cu tipare si taieturi complexe, de cele mai multe ori este recomandat sa se inceapa cu partea interiorara. Folosirea unui program de specialitate precum Corel Draw sau AutoCad iti va usura semnificativ munca in realizarea si optimizarea proiectului.

Setarea parametrilor

Odata ce design-ul a fost creat, urmatorul pas va fi cel de a stabili parametrii optimi pentru debitarea laser.

  • Putere: 10 -15 W

Puterea determina abilitatea aparatului de a taia prin diferite materiale. Avand in vedere grosimea si rezistenta generala a hartiei, nu va fi necesara o putere prea mare pentru a realiza proiectul;

  • Viteza de debitare: 150 – 300 mm/s;

Acest factor este foarte important, deoarece cu cat laserul va sta mai mult intr-un loc, cu atat temperatura va creste si riscul de ardere se va accentua.
Cap laser: 1.5” – 2.0”

Distanta focala va determina calitatea taieturilor. O lentila de 1.5” este recomandata pentru a le realiza curate si precise, mai ales pentru hartie fiind necesara obtinerea unui punct cu o dimensiune cat mai mica.

  • Asistenta aer

Este important ca atunci cand tai hartia sa folosesti aer comprimat pentru a tine sub control temperatura de taiere. In acest fel, riscul de ardere va fi minimizat, insa trebuie sa fi atent si sa iei masuri asfel incat hartia sa fie mentinuta pe loc.

Debitarea cu laser a hartiei poate avea nenumarate aplicatii, atat la nivel antreprenorial, cat si personal. Nu este complicata taierea acesteia, insa trebuie sa te asiguri ca urmezi cativa pasi bine stabiliti pentru ati mari rata de succes si a te bucura de un proiect bine facut.