Taierea sau debitarea cu laser a placajului este o metoda precisa si eficienta, utilizata din ce in ce mai intens in zilele noastre. Tehnica are la baza folosirea unui fascicul laser puternic care poate taia materialul. Se foloseste cu precadere in domeniiile ce tin de productia de mobilier, decoratiuni interioare si productia de masini.
Poate ca cel mai mare avantaj al acestei tehnici de debitare il reprezinta precizia. Asta pentru ca laserul poate taia materialul cu o precizie de pana la 0.1 mm. Astfel, se pot obtine linii clare, curate si forme precise. Debitarea laser se poate programa pentru a taia materialul in forme mai complexe cum ar fi litere sau modele geometrice.
Apoi, un alt avantaj al debitarii placajului cu ajutorul unui laser este viteza. Comparativ cu alte metode de debitare, taierea cu laserul poate patrunde materialul cu o viteza mult mai mare. In fine, tehnologia de debitare cu laserul se poate folosi pentru a taia placajul cu grosimi diferite, de la cele mai subtiri la cele mai goase.
La polul opus, putem observa si dezavantajele debitarii cu laser a placajului. Debitarea laser poate genera fum si praf, iar acestea pot fi daunatoare pentru sanatatea umana. S-ar putea sa fie nevoie de un sistem de ventilatie in locatia in care se desfasoara aceasta activitate.
Ce alte avantaje mai ofera debitarea laser a placajului?
Avantajele numeroase fac ca debitarea laser a placajului sa fie des intrebuintata intr-o multime de industrii si activitati. Iata si alte motive pentru care tehnica este azi atat de populara si apreciata.
- Precizia de executie pana la 0.1 mm
- Viteza mare de debitare a lemnului
- Debitarea laser functioneaza pe diferite tipuri de placaj
- Control automat cu programarea debitarii laser
- Eficienta (poate ajuta in reducerea costurilor)
- Consum mic de energie.
Pentru ce se foloseste debitarea laser a placajului?
Aceasta metoda de debitare are o multime de aplicatii. Iata cateva dintre acestea.
- In productia de mobilier – permite taierea cu precizie a diferitelor forme si modele in placajul utilizat pentru a se obtine mese, scaune, dulapuri si altele.
- Pentru decoratiuni interioare – forme si modele decorative taiate cu precizie (placi decorative, panouri, tablouri si altele)
- In productia de masini – placaje pentru caroserii, parti interioare ale masinilor si altele.
- In publicitate – panouri publicitare, firme luminoase etc.
- Pentru industria de ambalare – in obtinerea cutiilor de protectie si design.
Ca o conluzie putem spune ca debitarea placajului cu ajutorul laserului vine la pachet cu o multume de avantaje, accelerand eficienta in productie si rafinand precizia de taiere.