Debitare Laser

Debitare laser plexiglas

Masa rotunda plexiglas

Debitarea cu laser este o tehnologie din ce in ce mai folosita atat la nivel industrial, cat si de catre firmele mici si consumatori. Datorita evolutiei tehnologice de care aceast sector s-a bucurat in ultimii ani, masinile de debitare si gravare cu laser au devenit mai performante, mai mici, dar si mai accesibile.

Una dintre cele mai populare si folosite materiale este plexiglasul, lucru ce se datoreaza faptului ca prin debitarea si gravarea cu laser sunt obtinute obiecte incredibile, acest procedeu de taiare fiind cel mai potrivit fata de alte tehnologii asemanatoare.

Insa pentru a realiza astfel de materiale, fie ele promotionale, decorative sau altele fara a intampina probleme, va fi necesar sa iei in considerare anumiti factori pentru a duce la bun sfarsit proiectul.

Pupitru din placi de Plexiglas debitate CNC

5 sfaturi ca sa iti finalizezi proiectul cu succes

  • Alege puterea corespunzatoare

Ca orice alt material ce va fi taiat cu laser, va fi necesar sa selectezi puterea in functie de grosime astfel incat sa debitezi fara probleme. Pentru foile de plexiglas cu o dimensiune de 3 sau 4 mm, o putere de pana la la 50 W va fi suficienta pentru a avea rezultatele dorite. Pentru cele cu o grosime de peste 2 cm, un laser cu o putere cuprinsa intre 250 si 300 W este adecvat.

Ca o regula generala si un mod mai usor de a te ghida, vor fi necesari aproximativ 10 W de putere pentru fiecare 1 mm de grosime.

  • Pregateste modelul

Plexiglasul poate fi debitat cu laser pe ambele parti, insa de cele mai multe ori este indicat sa gravezi pe spate pentru a avea o fata finisata si produsul final sa aiba un aspect mult mai placut. Atunci cand realizezi acest lucru, trebuie sa ai grija si sa aranjezi textul si imaginile astfel incat sa fie gravate in oglinda pentru a fi citite corect pe cealalta parte.

  • Permite un spatiu adecvat de taiere

Atunci cand tai cu ajutorul unei masini de debitat cu laser trebuie sa tii cont ca dimensiunea dintre doua treceri sa fie direct proportionala cu grosimea materialului. De exemplu, daca folosesti plexiglas cu o grosime de 3 mm, trebuie sa lasi un spatiu intre taieturi tot de 3 mm. In acest fel, obiectul creat va avea o rezistenta mai buna si nu vor exista probleme structurale.

  • Foloseste asistenta de aer cat mai putin

Fata de alte materiale care pot beneficia de aceasta functie, precum hartia sau cartonul, in cazul plexigasului va trebui sa o folosesti mai putin. Aerul comprimat are rolul de a curata de resturi zona de taiere, insa in cazul acestui material poate sa scada temperatura, lucru ce va produce rezultate nesatisfacatoare si margini tocite.

  • Ai grija la fum

Plasticul in general produce fum toxic atunci cand este supus unor temperaturi inalte si plexiglasul nu este diferit. Asigura-te ca in camera in care vei debita exista un sistem de ventilatie eficient pentru a nu inhala fumul nociv.

Puzzle 3d Avion Plexiglass

Ce aplicatii are plexiglasul debitat cu laser?

  • Obiecte decorative – pot fi realizate elemente decorative atat pentru acasa, cat si pentru spatiile comerciale. Fiind un material usor de prelucrat, ce permite un nivel inalt de precizie, pot fi create nenumarate obiecte transparente sau colorate, astfel incat sa se potriveasca cu decorul si design-ul actual.
  • Productie publicitara – una dintre cele mai mari aplicatii ale acestuia este pentru producerea semnalelor publicitare, atat la interior, cat si exterior.
  • Materiale promotionale – pot fi realizate materiale ce te pot ajuta in promovarea campaniilor desfasurate, precul brelocuri, premii si multe altele.

Plexiglasul este una dintre cele mai usoare si atractive materiale ce pot fi debitate cu laserul. Cu ajutorul acestuia poti sa creezi nenumarate obiecte, insa trebuie sa fi atent la aspectele prezentate pentru a realiza o taietura perfecta.