Debitare Laser

Cum se debiteaza lemnul cu laserul?

taiere laser lemn

Este absolut incredibil cat de multe lucruri se pot face dintr-o bucata de lemn. Prin procesarea acestui material pot iesi creatii extrem de practice si inedite, de la piese de mobilier, pana la elemente de rezistenta, cadouri etc. Totusi, desi lemnul este un material de baza versatil in multe industrii curente, procesarea acestuia nu e deloc usoara.

Nu mai e insa nicio noutate ca, tehnologia a avansat, astazi existand inclusiv modalitati aparent mai simple care pot ajuta la prelucrarea lemnului si la obtinerea unor finisaje impecabile. In industrie insa, nu exista loc de compromisuri.

taiere laser lemn

Iar procesele de lucru trebuie sa se desfasoare rapid, dar si conform, astfel incat sa se poata raporta cu succes atat standardelor legale de functioanare a activitatii, cat si din punct de vedere al calitatii si aspectului produselor finite.

Debitarea cu laser vine asadar in completarea proceselor industriale pe care le faciliteaza inclusiv cand vine vorba de prelucrarea lemnului. Daca esti curios sa afli cum decurge intreaga operatiune, hai sa descoperim impreuna cele mai relevante detalii.

CNC vs. Debitarea cu laser

Aparatura CNC este foarte populara in mediul industrial. Presupune utilizarea unei tehnologii aparent similare dar care implica un plus de efort. Totul se realizeaza cu ajutorul unor masinarii care taie materia prima, gestionate de un calculator si de un software prin care se poate stabili traiectoria de decupare.

Laserul deopotriva este utilizat mai des cu scopul de a grava anumite elemente. Insa, noile aparitii in piata fac posila inclusiv inlocuirea procesului CNC, cu debitarea prin intermediul laserului cu dioda sau a celui ce funtioneaza in prezenta dioxidului de carbon.

Ca sa stabilesti precis ce tip de laser ai nevoie, aducem la cunostinta ta ca cele cu dioda sunt potrivite pentru a debita bucati de lemn subtiri sau derivate. In timp ce, la polul opus, pentru gravare sau debitari ample, cele cu dioxid de carbon vor oferi performante excelente.

Acestea se pot imparti la randul lor in mai multe feluri si tipuri de echipamente, iar cu cat lemmul este mai dificil de procesat, cu atat ar trebui sa te orientezi catre performante mai mari, deci investitiile vor fi si pe masura.

In alegerea laserului va trebui sa tii cont de materialele cu care urmeaza sa lucrezi, de grosimea acestora, de duritate sau maleabilitate, respectiv de puterea aparatului, tehnologia sau performantele oferite. Iar in cele din urma, vei putea stabili inclusiv care sunt costurile pe care trebuie sa le aloci sau bugetul pe care ti-l permiti, raportat la asteptari.

debitare laser lemn

Este obligatorie debitarea lemnului cu laser?

In mod cert nu. Am discutat deja ca, pe piata exista deja numeroase modalitati prin care debitarea, gravarea sau marcarea suprafetelor lemnoase, se poate realiza urilizand diferite alte tehnologii si instrumente. Insa, pe departe laserul este cea mai precisa, cea mai usoara si cea mai eficienta optiune de pana acum.

Ca prin urmare, investitia intr-un astfel de echipament se recomanda sectorului imdustrial sau acelor afaceri ce au drept domeniu principal de activitate prelucrarea lemnului, in special atunci cand sunt manevrate si/sau executate cantitati mare de obiecte si suprafete din lemn.

Ele vor creste precizia si siguranta de lucru, intocmai pentru a asigura conditii optime si mai placute de lucru pentru angajati, cat si pentru a oferi o calitate de top, la valoarea pretului platit pentru produsul finit.

Ele ar mai putea fi utile si in spatiile unde se dezvolta meserii sau procese de cercetare (de exemplu, in unitati de invatamant, hale de productie, laboratoare etc.). Trebuie sa tineti cont si de faptul ca, aceste echipamente necesita in continuare un spatiu generos de depozitare, operarea in anumite conditii si, asa cum este normal, periodic, va trebui inclusiv sa investiti in mentenanta lor.