Laserul a dus industria de productie dincolo de orice asteptari. Cine si-ar fi putut imagina in urma cu cativa zeci de ani, ca se vor putea decupa forme din diferite materiale cu asa precizie? Sau ca timpul de debitare si cel de finisare va fi redus de la ore, la secunde sau minute?
In acelasi timp, s-a putut observa in mod cert ca toate aceste beneficii oferite stimuleaza procesul de productie intr-un mod benefic, iar afacerile au in cele din urma de castigat alegand sa investeasca in utilizarea acestei tehnologii.
Plecand de la premiza ca debitarea cu laser este o practica ce se poate utiliza in diferite domenii de activitate sau in raport cu diferite materiale, cu siguranta te intrebi daca si debitarea metalelor este realizabila.
Cu atat mai mult stiind ca, printre materialele folosite sunt cele cu o structura chimica instabila precum aluminiu care nu e vazut precum categoria de metale grele (domeniu pe care l-ai putea viza cu aceasta ocazie), ori sticla, un material foarte fin si fragil.
Hai sa afli raspunsul la toate intrebarile tale!
Debitarea metalului cu ajutorul laserului – este posibila?
Analizand densitatea metalelor, putem spune in mod cert ca avem de-a face cu o duritate net superioara sticlei sau plasticului. Iar aici apare si intrebarea: este capabil laserul sa debiteze printr-un asemenea material? Haideti sa analizam putin posibilitatile!
De exemplu, metalele se pot imparti in 5 categorii principale. Putem vorbi despre otel carbon care are cel mai mare procent de carbon, inferior celui moale. Dar putem aminti inclusiv de otelul inoxidabil, aliaje sau de aluminiu (de care am amintit si initial).
Am dorit sa aducem in discutie aceste metale pentru ca ele sunt printre cele mai frecvent utilizate in industrie si, ca prin urmare, vor fi cel mai frecvent supuse procesului de debitare. Totodata, grosimea si compozitia chimica a metalului determina potentialul si gradul de reusita al decupajului sau eficienta pe care o poate asigura.
Cu aceasta afirmatie putem spune ca da, laserul este capabil sa debiteze metalele diverse, insa doar daca puterea aparatului si caracteristicile metalului corespund.
De exemplu, aluminiul va fi mai usor de perforat decat otelul inoxidabil, care va necesita un laser cu o putere mai mare, precum si un mediu diferit in ceea ce priveste tipul de gaz utilizat.
Un aspect comun intre debitarea metalelor si nu numai, este faptul ca pentru acest proces sunt utilizate echipamente de dimensiuni mari ce necesita implicit un anumit spatiu de depozitare, alaturi de un mediu conform de lucru, respectiv cunoasterea si operarea unor softuri specializate alaturi de personalul aferent, care permit rezultatului sa se desfasoare in mod automatizat si in conditii perfecte.
Beneficiile debitarii metalelor cu laser
Daca esti familiarizat deja in general, cu beneficiile debitarii cu laser, cu siguranta nu mai sunt nicio surpriza avantajele pe care le poti avea alegand sa inlocuiesti tehnologiile glasice, de odinioara, cu aceasta tehnico moderna.
Totusi, daca ai ajuns aici pentru prima data, iti enumeram cateva dintre ele chiar acum.
- Precizie sporita si posibilitatea de a realiza orice taietura, in orice punct, respectiv de a creea numeroase forme, fara deformari ce pot duce la deteriorarea a bucati masive de materie prima pana la obtinerea rezultatului finit asa cum s-a dorit initial;
- Diminuarea costurilor asociate atat cu materia prima, cat si cu mentenanta unor echipamente variate, ori a personalului multiplu necesar in mod traditional in cazurile de debitare si finisare clasica;
- Economie de timp, datorita fiabilitatii si a usurintei in manevrare etc.
Cu alte cuvinte, daca lecturarea acestui articol a dorit sa te indrume sa stabilesti daca un echipament de debitare cu laser este potrivit in asociere cu metalele, suntem ferm convinsi ca, odata descoperite toate aceste informatii, vei face cea mai buna alegere.